איך עוזבים בן זוג מתעלל
הוא לא חייב להכות אותך או לקלל. התעללות במערכת יחסים זוגית יכולה להגיע במגוון דרכים ולעיתים יעברו שנים עד שתביני שאת נמצאת באחת כזאת. איך ממשיכים הלאה ומתנתקים מעמדת הקורבן
חיים במערכת יחסים מתעללת הם מקור לעוגמת נפש וסבל. אלימות פיזית ומילולית, איומים וזריעת פחד תמידי אצל הקורבן הם סימנים ברורים למערכת יחסים המבוססת על דפוס של התעללות, אך זהו לא הדפוס היחיד.
התעללות נפשית באדם מתרחשת לרוב במערכות יחסים ארוכות שנים וקרובות, כגון בני זוג. כאשר צד אחד כופה את אורח החיים, ההתנהלות ולפעמים גם את המחשבות והאמונות שלו על הצד שכנגד. התנהגות מקובלת אצל קורבנות התעללות היא ביטול עצמי, וויתור על רצונות אישיים וחלומות, על היכולת להביע דעה או לבחור באופן עצמאי, לכן אין זה מפתיע שלעיתים יעברו שנים ארוכות של חיים משותפים לפני שתגיע ההכרה בהתעללות. בנוסף, לא תמיד תחל ההתעללות מהיום הראשון לנישואים, לעיתים רק במהלך החיים ועם שינויים שונים שכל אחד מהצדדים עובר עלולים להתעורר דפוסים מתעללים. וכמו שבן הזוג עלול לנהוג באופן מתעלל, אלים, מפחיד וחריג. שתיקה והתעלמות, שקיעה לתוך עמדת הקורבן וחוסר יכולת לתקשר כהלכה את רצונך, עשויים להחמיר את הבעיה.
הדרך להשגת שליטה מנטלית באדם עוברת לרוב דרך פגיעה מתמשכת בביטחון העצמי, בשלילת העצמאות באמצעות איסורים שונים ואלימות כלכלית. היעדר היכולת להתנהל כלכלית באופן עצמאי או אפילו מניעת הגישה למקורות ההכנסה של הזוג מונעים מהאישה את האפשרות להתכונן לקראת פרידה ועם השנים אף לחוש פחד וחוסר מסוגלות להתמודד. לא פעם מלווה מערכת יחסים כזאת בשנים ארוכות של וויתורים בתחום הקריירה וההשכלה שמגדילים את הפער ותחושת הקטנות שחשה האישה.
המפתח לשינוי: מודעות
לתחושתך את חיה בנישואים לא מאושרים, אולי מלאי פחד. את חשה תסכול וחוסר ביטחון ולא בטוחה שביכולתך להתמודד עם החיים ללא בן זוגך. אבל למעשה, לא בטוח כלל שאת צריכה להיפרד. תהליך טיפולי ושינוי שיתחיל קודם כל בתוכך יכולים לשנות את מאזן הכוחות ולשנות את מרקם היחסים. אם את נמצאת במקום שבו את שואלת את עצמך איך הגעתי למקום הזה, למה הגעתי אליו ומחשבות על רצון בשינוי ובהתנהלות אחרת זהו הצעד הראשון בדרך לבנייה מחודשת של חייך. אם לאחר השינוי עדיין תחושי שאת נמצאת בזוגיות שפוגעת בך יהיו בך הכוחות הנפשיים והאומץ לצאת ולעשות מעשה.
המקרבן הפך קורבן
במערכת יחסים מתעללת קיים כמעט תמיד מודל של קורבן לצד מקרבן. דמות חזקה השולטת בדמות החלשה. האמנם? כאשר מדובר בדפוסי אלימות פיזית ופגיעה ממשית באישה אין עוררין על כך וזוהי אף עבירה פלילית. עם זאת, לא מעט התנהגויות יכולות ליפול בקלות לתחום אפור, לא פעם גברים כלל לא מודעים שהם נוהגים באלימות כלכלית כלפי נשותיהם ובטוחים שזוהי רק חסכנות בריאה. על פי ההגדרה בכל פעם שפחד עולה ומאלץ את בת הזוג לנקוט באמצעים של הסתרת חשבונות קיימת מידה של אלימות כלכלית במערכת היחסים. אגב, לעיתים דווקא הצורך בשליטה ובהגבלות כלכליות על בת הזוג נובעים מתחושת פחד וחוסר שליטה של בן הזוג, וגברים שהיו פתוחים לתהליך ולשינוי חשו הקלה עצומה בהיפטרם מהתחושה הזו.
לסיכום, חיים במערכת יחסים מתעללת אינם טובים לאיש. לפעמים יעברו שנים ארוכות לפני שתשימו לב לדפוסים הקשים אבל אין זה אומר שאי אפשר לשנות את מציאות חייכן. המפתח כמו תמיד מתחיל בפנים, אם את קוראת את הפוסט הזה וחשה שאת נמצאת במציאות דעי שאת יכולה לשנות אותה.
ייעוץ מקצועי: ענבר דדון יועצת אישית וזוגית, מגשרת ומנחת NLPמוסמכת, כותבת ומרצה "כאן רבים בכיף".
סיפורים נוספים
בחוץ אשת קריירה, בבית קורבן לאלימות כלכלית
גם נשות קריירה מצליחות, שמגיעות להישגים ומרוויחות יותר מבן הזוג, עלולות לסבול מאלימות כלכלית. חסימת כרטיסי אשראי, הסתרות והשפלות הן
אלימות כלכלית – המכה של העשירונים העליונים
הן נשואות לגברים אמידים ונהנות מחיים מפנקים אך מאחורי הבתים המפוארים והמותגים הנחשקים, נשים רבות בעיקר מהעשירונים העליונים, מורחקות ממידע
הצד המשפטי של התחושות שלך
השלב הקריטי והחשוב ביותר בהשגת הסכם גירושין מיטבי עבורך הוא השגת הידע כי "הידע הוא הכוח שלך", די בחשיפת